Stronę odwiedzono:
26860541 razy
|
CZEKOLADA, CZEKOLADA KAŻDY LUBI JĄ ZAJADAĆ!!!
Zajęcia edukacyjno-zabawowe z okazji Światowego Dnia Czekolady – Filia nr 10
Czary mary, czary mary
tak bym czarowała
żebym tutaj, żebym tutaj różne,
pyszne rzeczy miała.
12 kwietnia to najsłodszy dzień w roku, bo właśnie wtedy, na całym świecie, obchodzony jest Światowy Dzień Czekolady. W tym dniu wszystko kręci się koło tego smakołyku.
W naszej bibliotece, w Filii nr 10, w przededniu tej uroczystości gościliśmy dzieci z grupy „0” z Przedszkola Publicznego nr 16 w Rzeszowie. Podczas spotkania przedszkolaki za sprawą Czekoladusi poznały historię o tym wspaniałym smakołyku. Dowiedziały się, że początki czekolady sięgają czasów bardzo, bardzo, odległych bo trzech tysięcy lat. Właśnie wtedy w Ameryce Południowej tamtejsza ludność, czyli Majowie i Aztekowie, odkryła że z ziaren drzew o nazwie kakaowiec można uzyskać wspaniały napój. Oni to właśnie stali się pierwszymi smakoszami czekolady, którą pili nie na słodko, ale na ostro, np. z dużym dodatkiem chilii lub innych ostrych przypraw, albo z wanilią, suszonymi płatkami kwiatów, które nadawały określony kolor napojowi: czerwony, biały bądź czarny.
Dla Europy czekoladę odkrył podróżnik Krzysztof Kolumb. Przez blisko 100 lat Hiszpanie pilnie strzegli swojej tajemnicy i dlatego to tu została otwarta pierwsza fabryka czekolady. Z biegiem czasu inne kraje poznawały właściwości kakao i zaczęły je wykorzystywać. Za pierwszego producenta czekolady twardej, takiej jaką znamy dziś, uważa się duńskiego chemika Konrada Jana van Houtena. Szwajcarskiemu cukiernikowi Rudolphe Lindt, który wynalazł urządzenie mieszające składniki tak, aby zniknął ich cierpki smak, zawdzięczamy aksamitną konsystencję rozpływającą się w ustach. Inny Szwajcar – Henri Nestle wpadł na pomysł, by pomieszać kakao z mlekiem w proszku i tak powstała znana do dziś i powszechnie lubiana czekolada mleczna. Rodzynki, orzechy i migdały w słodkim przysmaku zawdzięczamy Włochom, natomiast kolorowo opakowane bombonierki uważa się za wynalazek Belgów.
W dalszej części spotkania nasi goście z wielkim zapałem układali rozsypankę literową, aby dowiedzieć się jakie tajemnicze słowo powstanie. Nie sprawiło im żadnej trudności uporządkowanie chronologicznie kolorowych ilustracji i przyporządkowanie im nazw krajów i osób związanych z czekoladą, a kolorowe paski z nazwami właściwości czekolady posłużyły dzieciom do jej charakterystyki.
Podczas spotkania każdy z przedszkolaków mógł zostać Czarodziejem i otrzymać czarodziejską różdżkę, jeżeli tylko wykazał się znajomością specjalnych zaklęć: „hokus pokus”, „czary mary”, „abrakadabra”. Za sprawą tego magicznego przedmiotu i Eliksiru sporządzonego według sekretnej receptury dzieci przeniosły się do CZEKOLADOWEGO KRÓLESTWA, w którym poznały pracowite krasnoludki pracujące w fabryce czekolady oraz Jasia i Małgosię, którym pomogły zbudować chatkę z pierników.
Punktem kulminacyjnym spotkania był wybór Królowej i Króla Czekolady. Zostali nimi zwycięzcy zawodów sprawnościowych pt: „Słodki wafelek”, którzy najszybciej zjedli zawieszony na nitce andrucik.
Wszyscy uczestnicy spotkania mogli dokonać degustacji różnego rodzaju czekolady, a ich uśmiechnięte buzie świadczyły, że spotkanie było udane.
oprac. Marta Tereszkiewicz
_______________________________________________________________________________________________________________
*Zdjęcia z wizerunkami dzieci umieszczono na stronie www za zgodą rodziców i opiekunów.
GALERIA