Stronę odwiedzono:
26850745 razy
|
„Słowiańska kuchnia, czyli co jedli nasi przodkowie” – relacja z Filii nr 15
Filia nr 15 Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie zorganizowała spotkanie z Panem Rafałem Kocołem z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie, który wygłosił prelekcję pod hasłem „Słowiańska kuchnia, czyli co jedli nasi przodkowie”.
Pan Rafał Kocoł podczas spotkania, w formie prezentacji multimedialnej, przybliżył dzieciom kuchnię słowiańską. By zrozumieć jej genezę, należało przybliżyć uczniom rys historyczny omawianego zagadnienia. Prelegent z pasją opowiadał o warunkach życia naszych przodków, opowiadał o tym, czym się trudnili, jak i gdzie mieszkali. Najciekawsza część spotkania dotyczyła potraw i spożywania posiłków – prelegent podkreślał, że kuchnia słowiańska była niezwykle zdrowa - jedzono kaszę jaglaną, pieczono podpłomyki na kamieniu lub patelni z żelaza, gotowano zupy - szczawiową, owocową z jagód, rosół z wołowiny. Z innych dań jedzono ryby, wędzono mięso - zasalano je i wsadzano do dołu wyłożonego drewnem, podpalano. Do potraw dodawano różne zioła - czosnek niedźwiedzi, koper, miętę, macierzankę, jałowiec. W tamtym okresie wypiekano też chleb, który owijano w liście chrzanu.
Uczniowie przekonali się, że wiele z omawianych potraw jemy współcześnie, była to niezwykła lekcja historii i smaku. Wspólnie przyznali, że warto dbać o tradycję, pielęgnować wspomnienia, interesować się historią swoich przodków.
Dziękujemy Panu Rafałowi Kocołowi za spotkanie i wyrażamy nadzieję na kolejne.
Spotkanie odbyło się 29 września 2021 r., wzięły w nim udział dzieci z Regionalnego Ośrodka Rehabilitacji mieszczącego się przy Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2. Podziękowania kierujemy również do pani Anny Galas z Zespołu Szkół przy Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie, za pomoc w organizacji spotkania.
Alicja Pawełek
--------------------------------------------------------------------
GALERIA