Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

samorządowa instytucja kultury Województwa Podkarpackiego i Miasta Rzeszowa

Provincial and City Public Library in Rzeszow

municipal culture institution of Podkarpacie Province and City of Rzeszow

Воєводська і Міська Cуспільна Бібліотека у Жешові

PODKARPACKIE - przestrzeń otwarta

Rzeszów - stolica innowacji

Kultura w Rzeszowie

BIP WiMBP

Biuletyn Informacji Publicznej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie

Licznik odwiedzin

Stronę odwiedzono:
26850745 razy

Pogoda

Swiat Pogody .pl

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

 


 


Kierunek Interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych ze środków finansowych Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego

Współpraca z

Współpraca z

Współpraca z

SBP

DKK

Legimi

 

Logowanie do SOWA2

 

Deklaracja dostępności

Przeszłość w pamiątkach ukryta

Academica - Cyfrowa Biblioteka Publikacji Naukowych

System informacji prawnej Legalis

Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich

Kalendarz wydarzeń

Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Zapytaj bibliotekarza

fb WiMBP

 

Archiwum wydarzeń 2021

„Słowiańska kuchnia, czyli co jedli nasi przodkowie” – relacja z Filii nr 15

11-10-2021

 

„Słowiańska kuchnia, czyli co jedli nasi przodkowie” – relacja z Filii nr 15

 

Filia nr 15 Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie zorganizowała spotkanie z Panem Rafałem Kocołem z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie, który wygłosił prelekcję pod hasłem „Słowiańska kuchnia, czyli co jedli nasi przodkowie”.

 

Pan Rafał Kocoł podczas spotkania, w formie prezentacji multimedialnej,  przybliżył dzieciom kuchnię słowiańską. By zrozumieć jej genezę, należało przybliżyć uczniom rys historyczny omawianego zagadnienia. Prelegent z pasją opowiadał o warunkach życia naszych przodków, opowiadał o tym, czym się trudnili, jak i gdzie mieszkali. Najciekawsza część spotkania dotyczyła potraw i spożywania posiłków – prelegent podkreślał, że kuchnia słowiańska była niezwykle zdrowa -  jedzono kaszę jaglaną, pieczono podpłomyki na kamieniu lub patelni z żelaza, gotowano zupy - szczawiową, owocową z jagód, rosół z wołowiny.  Z innych dań jedzono ryby, wędzono mięso - zasalano je i wsadzano do dołu wyłożonego drewnem, podpalano.  Do potraw dodawano różne zioła - czosnek niedźwiedzi, koper, miętę, macierzankę, jałowiec. W tamtym  okresie wypiekano też chleb, który owijano w liście chrzanu.

 

Uczniowie przekonali się, że wiele z omawianych potraw jemy współcześnie, była to niezwykła lekcja historii i smaku. Wspólnie przyznali, że warto dbać o tradycję, pielęgnować wspomnienia, interesować się historią swoich przodków.

 

Dziękujemy Panu Rafałowi Kocołowi za spotkanie i wyrażamy nadzieję na kolejne.

 

Spotkanie odbyło się 29 września 2021 r., wzięły w nim udział dzieci z Regionalnego Ośrodka Rehabilitacji mieszczącego się przy Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2. Podziękowania kierujemy również do pani Anny Galas z Zespołu Szkół przy Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie, za pomoc w organizacji spotkania.

Alicja Pawełek

--------------------------------------------------------------------

GALERIA

Redakcja witryny:
E-mail:

Copyright 2009 WiMBP Rzeszów.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ideo Realizacja:
CMS Edito Powered by: