Stronę odwiedzono:
26849562 razy
|
Horrorki czy humorki? Czyli o zdrowych smakach
– relacja z Filii nr 20
Strach, rozpacz, brokuły, zgroza, warzywa. Jakże te słowa są do siebie podobne, nieprawdaż? Gdy mama woła na obiad, biegniemy głodni po szkolnej pracy lub piłkarskiej rozgrywce. Wreszcie coś pysznego. A tu… koszmar na talerzu. Brukselka, bakłażan, cebula, same potworności. A gdzie cukier? Gdzie tłuszcz? A do deseru daleko… Tak, dla kilkuletniego ucznia, warzywa, owoce, czy produkty mleczne kojarzą się jedynie z istnym horrorem. Jednak czy warto chować ukradkiem zielone kąski? Oczywiście, że nie! Przecież zdrowa żywność to siła, mądrość i kolorowa przygoda na talerzu! Udowodniła to Sara Sondej, ekspert w dziedzinie żywienia z poradni Dieta System. Podczas spotkania, które odbyło się 4 grudnia w Filii nr 20 WiMBP, nasz gość opowiedział słuchaczom jakie korzyści płyną ze spożywania wartościowych produktów. Sara Sondej przekazała nam wiedzę na temat witamin. Wytłumaczyła jak czytać piramidę żywienia. W końcu oswoiła groźne warzywa, uświadamiając nam, że to duża ilość cukru jest wrogiem numer jeden. Uczniowie świetnie się bawili, rozwiązując różne quizy związane ze zdrowymi produktami. Sami również wykazali się nieprzeciętną wiedzą dotyczącą codziennego jadłospisu.
Po spotkaniu z Sarą Sondej wiemy już, iż warzywa są bardziej zabawne niż straszne. Dziękujemy za odczarowanie zdrowej żywności! Teraz kolory na talerzu to sama przyjemność!
Nasze książkowe inspiracje:
Baśniowa akademia zdrowia, A. Nożyńska-Demianiuk, il. A. Jasiński, Kalisz 2018.
Horror, M. Szeliga, il. E. Dziubak, Kraków 2018.
Sylwia Wierzbińska
---------------------------------------------------------------------------
GALERIA