Stronę odwiedzono:
26855544 razy
|
Odkrywamy tradycje Podkarpacia
– relacja ze spotkania w Filii nr 4
10 grudnia 2019 r. bibliotekarze, członkowie klubu czytelniczego Spotkania z Literaturą oraz sympatycy biblioteki gościli Ulę Sobol – redaktora publikacji zamieszczonych w przewodniku Kulinarne Wędrówki po Podkarpaciu.
Grudzień to czas przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Czas gotowania i pieczenia. Bardzo często w podkarpackich domach występują potrawy, których receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Na wigilijnych stołach gości żur z grzybami, kapusta, która króluje na podkarpaciu i oczywiście kompot z suszu. Również słodkie serniki, makowniki i pierniki zwane również w innych regionach podkarpacia miodownikami.
Nie zabrakło opowieści o wigilijnych zwyczajach, gdzie dawane było siano po wieczerzy wigilijnej, jak strojono choinkę, po co rozrzucano słomę na podwórku?
Na te wszystkie pytania nasza prelegentka znalazła odpowiedź w rozmowach jakie prowadziła podczas szukania materiałów do swoich książek. Również uczestnicy spotkania podzielili się swoimi wspomnieniami ze swoich świątecznych tradycji.
Bardzo dziękujemy Pani Uli Sobol za spotkania z tradycjami Podkarpacia i czekamy na kolejne spotkanie.
Renata Wajda
-----------------------------------------------------------------------------
GALERIA