Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

samorządowa instytucja kultury Województwa Podkarpackiego i Miasta Rzeszowa

Provincial and City Public Library in Rzeszow

municipal culture institution of Podkarpacie Province and City of Rzeszow

Воєводська і Міська Cуспільна Бібліотека у Жешові

PODKARPACKIE - przestrzeń otwarta

Rzeszów - stolica innowacji

Kultura w Rzeszowie

BIP WiMBP

Biuletyn Informacji Publicznej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie

Licznik odwiedzin

Stronę odwiedzono:
26852677 razy

Pogoda

Swiat Pogody .pl

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

 


 


Kierunek Interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych ze środków finansowych Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego

Współpraca z

Współpraca z

Współpraca z

SBP

DKK

Legimi

 

Logowanie do SOWA2

 

Deklaracja dostępności

Przeszłość w pamiątkach ukryta

Academica - Cyfrowa Biblioteka Publikacji Naukowych

System informacji prawnej Legalis

Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich

Kalendarz wydarzeń

Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Zapytaj bibliotekarza

fb WiMBP

 

Archiwum wydarzeń 2015

KULINARNE SPOTKANIE DYSKUSYJNEGO KLUBU MIŁOŚNIKÓW BIBLIOTEKI DLA SENIORÓW w Wypożyczalni Głównej – relacja

29-06-2015

Kulinarne spotkanie Dyskusyjnego Klubu Miłośników Biblioteki dla Seniorów

- Wypożyczalnia Główna

 

Kolejne spotkanie Dyskusyjnego Klubu Miłośników Biblioteki dla Seniorów, działającego przy Wypożyczalni Głównej WiMBP w Rzeszowie w ramach współpracy ze Stowarzyszeniem Szczęśliwy Dom im. Wiktorii i Józefa Ulmów z Dziećmi, w dniu 24 czerwca 2015 r., miało charakter kulinarny.

 

Kanwą spotkania była prezentacja serii wydawniczej „Podróże Kulinarne: tradycje, smaki, potrawy”. Kolekcja obejmująca 25 tomów to połączenie praktycznej wiedzy kulinarnej z ciekawostkami pozwalającymi poznać różnorodny klimat i tradycje kuchni krajów świata, m.in.: Włoch, Chin, Grecji, Francji, Meksyku, Japonii, Turcji, Czech, Hiszpanii, Węgier, Niemiec, Indii itd., czy niektórych narodów, np.: Arabów, Żydów.

 

W miłej atmosferze pod hasłem „Bez wołu nie będzie rosołu” losowano liściki z zapisanymi powiedzeniami, cytatami i aforyzmami o jedzeniu i kulturze biesiadowania, w tym także przysłowia ludowe: „Jakie kochanie, takie śniadanie”, „Kto mlaszcze dostanie w paszczę”, „Obiad bez zupy, to jak chłop bez cepa”, „Nie wierz gębie połóż na zębie”, „Do pełnej miski łatwo o pyski”, „Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą”, „Kapusta, kiedy tłusta, tedy sama lezie w usta”.

 

Uczestniczki spotkania wzięły udział w ciekawym quizie, podczas którego można było dowiedzieć się: o historii słodkiego tureckiego przysmaku rahat lokum (w tł. przyjemny kęs) wyrabianego od 200 lat, tureckiej zupie dla teściowej gotowanej przez pannę młodą, a także jak w koszerny sposób przygotować tradycyjną żydowską macę z tzw. wody przenocowanej oraz co to jest gęsi pipek i jak się go przyrządza. Była mowa o winogronowym powitaniu roku w Hiszpanii, omawiano przepis z 1928 r. na strudel jabłkowy – narodowe ciasto Czechów i Austriaków, zamieszczony w książce „Kosowska kuchnia jarska”.

 

Panie wymieniały swoje doświadczenia i wspominały kontakty z potrawami, tradycjami oraz kuchniami świata. Spotkanie zakończyło się odczytaniem humorystycznych kulinarnych fraszek.

 

Włodzimierz Ratyński

____________________________________________________________________________________________

GALERIA

Redakcja witryny:
E-mail:

Copyright 2009 WiMBP Rzeszów.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ideo Realizacja:
CMS Edito Powered by: