Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

samorządowa instytucja kultury Województwa Podkarpackiego i Miasta Rzeszowa

Provincial and City Public Library in Rzeszow

municipal culture institution of Podkarpacie Province and City of Rzeszow

Воєводська і Міська Cуспільна Бібліотека у Жешові

PODKARPACKIE - przestrzeń otwarta

Rzeszów - stolica innowacji

Licznik odwiedzin

Stronę odwiedzono:
26960282 razy

Kultura w Rzeszowie

Współpraca z

Pogoda

ZOBACZ TAKŻE:

 

Pogoda

Swiat Pogody .pl

Współpraca z

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

 


 


Kierunek Interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych ze środków finansowych Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego

Współpraca z

Współpraca z

SBP

DKK

Logowanie do SOWA2

 

System informacji prawnej Legalis

Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich

Academica - Cyfrowa Biblioteka Publikacji Naukowych

Zapytaj bibliotekarza

 

DKK w Racławówce

"Ostatni kucharz chiński"

22-01-2015

 Ostatni kucharz chiński to książka niezwykła: łączy tematy trudne i te odrobinę lżejsze, odwzorowując życie, w którym często szczęście przeplata się z płaczem, żalem, miłość z nienawiścią a bogactwo z biedą. Umiejscowienie akcji w Chinach, sprawia że powieść jest pełna orientu, bajkowości i tajemniczości.

Autorką jest Nicole Mones, ceniona znawczyni kultury chińskiej, która  przez osiemnaście lat prowadziła interesy w branży tekstylnej w Chinach. Doskonale poznała chińską mentalność oraz tajniki kuchni chińskiej, o której liczne artykuły publikuje w czasopiśmie „Gourmet”.Treścią książki jest nie tylko jedzenie i celebrowanie tego  w kulturze chińskiej ale również losy poszczególnych bohaterów: Maggie Mac Elroy, Sama - pół Amerykanina; pół Chińczyka, który ma kłopoty z tożsamością i w żadnym kraju nie czuje się „jak u siebie”. Powieść trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej strony: Maggie, której mąż nagle ginie w wypadku, powoli godzi się z losem, nadal prowadzi kącik kulinarny dla czasopisma Table. Nagle jak grom z nieba jej życiem wstrząsa wiadomość: jej nieskazitelny mąż dopuścił się zdrady a do sądu wpłynął wniosek o uznanie ojcostwa; wdowa udaje się w daleką podroż do państwa Środka.Czy testy DNA potwierdzą ojcostwo Matta? Czy Sam wygra konkurs, który polega na przygotowanie bankietu dla komisji Chińskiego Komitetu Olimpiady Kultury. Odpowiedź na te pytania znajdą państwo w tej niezwykłej książce, w której jedzenie jest wielką celebrą a sztuka przygotowania poszczególnych, niezwykłych potraw prawdziwym majstersztykiem! Czytelniczki DKK w Racławówce, które spotkały się 21 stycznia 2015 r., stwierdziły, że książka jest nieocenionym źródłem wiedzy o kulturze chińskiej, w której jedzenie jest nie tylko przyjemnością ale pokarmem dla ciała i ducha oraz lekiem. Najbardziej zapamiętały: kwitnienie bambusów: kwitną one raz na sto lat  i jest to powiązane z wieloma ważnymi wydarzeniami jak np. czasy głodu w Chinach.Obecnie mają miejsce też ważne fakty: śmierć trzeciego wuja- Xie, konkurs Sama i oczekiwanie na wynik testu DNA.Czytelniczki zapamiętały też cytaty: ”Dobrze wychowany człowiek, to Chińczyk”, „Powinienem bardziej przyłożyć się do pracy”- to odpowiedź na łajanie członków rodziny. Wyrazem miłości do rodziny właśnie jest pozwalanie na to by się wtrącali, ganili, krytykowali. W pamięci utkwił też fakt że wszystkie posiłki Chińczycy spożywają wspólnie!

       Książka jest nie tylko kopalnią wiedzy o sztuce gotowania, ale obfituje też w filozofie które pozwolą zrozumieć fakt że w życiu najważniejsze są :przyjaźń, rodzina i miłość.

Polecamy tą książkę absolutnie każdemu!

Kolejne spotkanie już 18 lutego 2015 r.Będziemy dyskutować o książce: Zupa z gwoździa.

Serdecznie zapraszamy!

Halina Kuleta. Moderator DKK dla Dorosłych w Racławówce.

Redakcja witryny:
E-mail:

Copyright 2009 WiMBP Rzeszów.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ideo Realizacja:
CMS Edito Powered by: