Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie

samorządowa instytucja kultury Województwa Podkarpackiego i Miasta Rzeszowa

Provincial and City Public Library in Rzeszow

municipal culture institution of Podkarpacie Province and City of Rzeszow

Воєводська і Міська Cуспільна Бібліотека у Жешові

PODKARPACKIE - przestrzeń otwarta

Rzeszów - stolica innowacji

Kultura w Rzeszowie

BIP WiMBP

Biuletyn Informacji Publicznej Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie

Licznik odwiedzin

Stronę odwiedzono:
26825322 razy

Pogoda

Swiat Pogody .pl

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

 


 


Kierunek Interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych ze środków finansowych Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego

Współpraca z

Współpraca z

Współpraca z

SBP

DKK

Logowanie do SOWA2

 

Deklaracja dostępności

Przeszłość w pamiątkach ukryta

Academica - Cyfrowa Biblioteka Publikacji Naukowych

System informacji prawnej Legalis

Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich

Kalendarz wydarzeń

Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Zapytaj bibliotekarza

fb WiMBP

 

Aktualności

Joanna Brodzik gościem Letnich Ogrodów Literackich - relacja

28-08-2022

 

 Joanna Brodzik gościem Letnich Ogrodów Literackich

 

Joanna Brodzik – aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna, autorka felietonów, twórczyni programu kulinarnego Brodzik od kuchni, była kolejnym gościem Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rzeszowie w ramach cyklu plenerowych spotkań „Letnie Ogrody Literackie”. Aktorka spotkała się z czytelnikami w niedzielne popołudnie, 28 sierpnia 2022 r. w Ogrodach Bernardyńskich.


Ciekawą, wzruszającą i dowcipną rozmowę prowadziła dziennikarka Bernadeta Szczypta, a spotkanie było poświęcone książce „Umami. Opowieści i przepisy” wydanej w 2021 r.  


UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi – czytamy w nocie od wydawcy.


Joanna Brodzik od pierwszych słów ujęła publiczność - było merytorycznie, a przy tym lekko i z humorem. Bernadeta Szczypta pytała o początki gotowania – pierwszego samodzielnego kurczaka, o „okruszki dla skrzatów” oraz o babcię Jadzię, o której autorka pisze w książce niezwykle ciepło i wzruszająco.


Pracę nad Umami aktorka zaczęła po miesiącu izolacji z powodu epidemii koronawirusa. Joanna Brodzik przyznała, że książka powstała po to, by sobie samej dać schronienie, dostarczyć tych elementów rzeczywistości, które nam pandemia odebrała. Dzięki podróży w głąb siebie mogłam poprzeglądać się na nowo i ułożyć te historie na kartach książki.


Po wysłuchanej rozmowie czytelnicy zadawali interesujące pytania, nie tylko kulinarne. Wzruszającym i inspirującym momentem spotkania był również ten, w którym aktorka podzieliła się spostrzeżeniami i doświadczeniami o rozpoczętej przez nią akcji pod hasłem „A ty, czego się wstydzisz?”.   


Po spotkaniu aktorka prowadziła osobiste rozmowy oraz rozdawała autografy.


Natalia Szwedo

--------------------------------------------------

GALERIA

Redakcja witryny:
E-mail:

Copyright 2009 WiMBP Rzeszów.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ideo Realizacja:
CMS Edito Powered by: